Hogyan éljek stressz mentesen?

Stressz menedzsment tréning

Hogyan éljek stressz mentesen? - Stressz menedzsment tréning55 éve tudjuk, hogy van pozitív stressz, az úgynevezett eustressz, ami serkentőleg hat a teljesítményünkre, az alkotókészségünkre, az önvédelmünkre.

A stressz menedzsment tréningen a szervezetünkre ártalmas distresszel foglalkozunk. A stressz érkezhet a külvilágból, de keletkezhet saját, nyugtalanító érzésként is.

Stressz (Wikipédia cikk) »

A stressz elől nincs menekvés. Ha felismeri, hogyan reagál a szervezete a stresszre, és megfelelő technikákat tanul a stressz leküzdésére, megőrizheti a testi-lelki egészségét, sikeres munkavállaló lehet, és a magánélete is boldogabb lesz. Vágyni a sikerre: izgató, bizsergető, pozitív érzés, félni a kudarctól: szorongató, negatív érzés. A kettő között szemléletbeli különbség van.

Mi az a stressz reakció?

stressz reakcióA stressz olyan idegállapot, amelyik viselkedésbeli változást kíván. Ha stressz éri Önt, azonnal jelentkezik az ősi „üss vagy fuss” reakció, megnő az adrenalin szint, emelkedik a pulzus és a vérnyomás, a szív hevesebben ver, lelassul az anyagcsere, a vércukor és a koleszterinszint megnő, az izmok megfeszülnek, szaporává válik a légzés, a hormontermelés és az immunrendszer.

Modern társadalmunkban akkor is bekapcsol a stressz reakció, amikor nincs szükségünk rá. Amikor stresszt élünk át, de mi nem ütünk és nem futunk, a stressz hormonok a szervezetünk ellen fordulnak, és különféle betegségeket okoznak. A stressz csökkenthető, ha törődünk önmagunkkal.

A stressz tünetei

A stressz tüneteit négy csoportra osztjuk: fizikai, viselkedésbeli, érzelmi, és kognitív tünetekre.

 • 1. Fizikai tünetek:

  fejfájás, fáradékonyság, levertség, emésztési zavarok, izzadás, hőhullámok, gyomorbántalmak, derékfájás, merev nyak, hát- és vállfájás, szapora szívverés, csökkenő libidó, gátolt fogamzó képesség, alvás-zavarok, rém-álmok, magas vérnyomás, fülcsengés, reszketés, erősödő PMS, erekciós zavarok, egyes infarktusok.

 • 2. Viselkedésbeli tünetek:

  túlzott dohányzás, türelmetlen parancsolgatás, mások kritizálása, éjszakai fogcsikorgatás, túlzott alkoholfogyasztás, túlevés, játékgépezés, drogfogyasztás, kényszeres rágógumizás.

 • 3. Érzelmi tünetek:

  érzékenység, unatkozás, tehetetlenség érzés, sírás, idegesség, oktalan szomorúság, ingerlékenység, düh, cinizmus, kétségek között vergődés, mártíromság, szorongás, nyugtalanság, depresszió, félelmek, pánikreakció, nehezített légzés, sóhajtási kényszer, kedvetlenség, tanácstalanság, piszkálódás, görcsösség, elszigeteltség érzés.

 • 4. Kognitív tünetek:

  feledékenység, humorérzék elvesztése, szétszórtság, a koncentrálóképesség és a memória romlása, a világos gondolkodás nehézsége, a kreativitás hiánya, kábultság, emlékezetvesztés.

A stressz több módon is leküzdhető:

 • Cselekvéssel – megváltoztatjuk a stressz állapotot kiváltó tényezőket (munkahelyet, lakóhelyet, kapcsolatokat).

 • Érzelmi képességekkel – a világot nem tudjuk megváltoztatni, de a problémákhoz való hozzáállásunkat igen.

 • Elfogadással – amin semmiképpen nem tudunk változtatni, azt elfogadjuk és eltűrjük.

Önsegítő technikák a stressz enyhítésére

 • 1. Relaxáció

  A relaxációs válasz hatására visszaáll az adrenalin, a noradrenalin, a kortizol szint, s más hormonszintek, valamint bizonyos agyi folyamatok is megváltoznak, s a distressz ellenében beszabályozzák a szervezet működését.

 • 2. Ismételgetés

  Olyan cselekedetek, amelyek ugyanazokat a mozdulatokat ismétlik. Ilyenek a jógagyakorlatok, a kocogás, a taj-csi, de aki szeret kötni, horgolni, hímezni, ezeknek is stressz csökkentő hatásuk van. Ide tartozik bizonyos szavak, mantrák ismételgetése is.

 • 3. Változtatások a külső körülményekben

  Aki szenved a közlekedési dugóktól, és nehezen tud parkolni, az vizsgálja meg, kiváltható-e az autó tömegközlekedéssel.

 • 4. Egészséges táplálkozás

  Elegendő vitamin, ásványi ás rost anyag bevitele a szervezetbe, kevés zsír fogyasztása, sok friss zöldség, és megfelelő folyadék mennyiség. A drasztikus diéta fokozza a stresszt.

 • 5. Rendszeres szaunázás

  A forró gőz, majd utána a hirtelen hideg vizes hűtés serkenti az anyagcserét, csökkenti a vérnyomást, javítja a test vérellátását.

 • 6. Autogén tréning

  A kikapcsolódás egyik leghatékonyabb módja. Szakértő segítségével érdemes megtanulni, utána otthon egyedül is gyakorolható.

 • 7. Lazító légzés

  A fölzaklatott szervezetben helyreállítja a légzésszámot, megváltoztatja a test, az agy vérellátását, ezáltal megnyugtat. Egy idegesítő szituációt követően, amikor azt érezzük, hogy azonnal fölrobbanunk, próbáljuk ki.

 • 8. Ártalmas élvezeti cikkek kerülése

  Rendszerint felerősítik a stresszreakciókat, csak nagyon rövid időre hatnak nyugtatóan. Különösen igaz ez az alkoholra, cigarettára, kávéra.

 • 9. Testmozgás

  A fizikai aktivitás felszabadít a belső nyomás alól, boldogabbá, magabiztosabbá tesz. Jegyezzünk meg egy aranyszabályt: a pulzusszámunk sportolás közben ne haladja meg azt a számot, mint ha a 180-ból kivonjuk az életkorunkat.

 • 10. Önreflexiók

  Vizsgáljuk meg, hogy minden nap teszünk-e valamit önmagunkért, testünk, lelkünk egyensúlyáért.

Hogyan segít a stressz menedzsment program?

 • Megtanulja időben felismerni a saját stressz jeleit.
 • Sikeres idő menedzsmentet tanul, hogy a munkára és a magánéletre is jusson idő.
 • Begyakorolja, hogyan mondjon „nem”-et az Ön számára elfogadhatatlan kérésekre.
 • Mintát kap a feladatlista készítésére, amit fontossági sorrendben el is végez.
 • Leszokok a halogatásról, amit elkezd, azt be is fejezi, nem hagyja félben a munkáit.
 • A stressz ellenszere a relaxáció. Többfajta relaxációs módszert tanul.
 • Megtanulja a düh, harag építő jellegű kifejezését, és átalakítani azt cselekvési energiává.
 • Szemléletében pozitív hozzáállás alakul ki az NLP (Neuro Lingvisztikus Programozás) alapjainak megtanulásával.
 • Megtanulja stresszorok jelentős részét kikapcsolni.
 • Naponta 20 percet gyaloglás beiktatásával.
 • Stressz naplót vezetésével.

A megoldás az Ön viselkedésének a megváltozása!

Hogyan éljek stressz mentesen? - Stressz menedzsment tréning - Mentalkomm Kft.

Hogyan éljek stressz mentesen?

Stressz menedzsment tréning témakörei

Délelőtt
10.00. - 10.30.Bevezetés, ismerkedés egymással és a hozott problémákkal, mini stressz tudomány (mi a stressz, fajtái, tünetei, hatásmechanizmusa)Stressz teszt. Ütközési helyzetek, érzelmi töltöttség kezelése.
10.30. - 10.40.Kávészünet
10.40. - 12.15.Személyes stresszorok. Nemet mondani a megterhelő kérésekre és az ártó viselkedési szokásokra. Idő menedzsment. Időtorta. Feladatlista. Fontossági sorrend.
12.15. - 12.25.Kávészünet
12.25. - 13.00.A stressz egyik ellenszere a relaxáció. Relaxációs technikák tanulása.
Délután
13.30. - 14.15.Szokjunk le a halogatásról! Amit elkezdünk, ne hagyjuk félbe! A düh, harag építő jellegű kifejezése, átalakítása cselekvési energiává.
14.15. - 14.25.Kávészünet
14.25. - 15.50.Pozitív gondolkodás, pozitív hozzáállás NLP alapgyakorlatokkal. Stresszorok kikapcsolása. Video visszajelentés.
15.50. - 16.00.Kávészünet
16.00. - 18.00.Változások gyakorlása. Akcióterv. Tréning értékelés.

Jelentkezés Stressz menedzsment tréningre

Stressz menedzsment tréningMa már több ezren élnek kiegyensúlyozott életet, akik korábban a legkülönfélébb élethelyzetekben idegeskedtek, stresszelték magukat. Jelentkezzen Stressz menedzsment tréningre!

A tréning célja, hogy elsajátítsa azokat a technikákat és módszereket amelyek segítenek stressz nélkül élni.

Stressz menedzsment tréning
Jelentkezzen Stressz menedzsment tréningre!

További információ:

Csehák Hajnalka pszichológus tréner (06-20-353-7262)

info@mentalkomm.hu »

Hogyan éljek stressz mentesen? - Stressz menedzsment tréning - Mentalkomm Kft.

Mentalkomm Kft.

Mentalkomm Kft.